Krapte op de arbeidsmarkt: ouderen

Er is momenteel een krappe arbeidsmarkt, daarbij is het voor bedrijven en uitzendondernemingen moeilijk om aan juiste kandidaten te komen. Toch blijft het voor 45+ lastig om een geschikte baan te vinden. Daarom is de politiek bezig om initiatieven op de arbeidsmarkt vorm te geven, die hier een positieve bijdragen aan kunnen leveren. Zo introduceert de politiek de zogenoemde ‘doorstartbaan’. Hierbij kunnen ouderen door middel van scholing en persoonlijke begeleiding weer in een weg op de arbeidsmarkt vinden. Zij krijgen een driejarig contract bij een werkgever aangeboden. Ook zijn er meerdere uitzendondernemingen die hier op inspringen. Zij richten zich enkel op werving en selectie van ouderen en zoeken daarbij een geschikte baan voor ze. Het aantal ouderen dat via een uitzendonderneming aan een baan is gekomen is de laatste jaren flink gestegen. Uiteraard is het van belang om als uitzendonderneming in te springen op de steeds veranderende arbeidsmarkt en de bijkomende trends en ontwikkeling. Denk hierbij ook bijvoorbeeld aan de nieuwe wet- en regelgeving omtrent de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB).  Om je als intermediair te kunnen focussen op je kernactiviteit, besluiten veel hun backoffice uit te besteden. De backoffice uitbesteden zorgt ervoor dat intermediairs meer tijd hebben voor hun kernactiviteiten en zij diverse administratieve, financiële en juridische werkzaamheden uit kunnen besteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *