Veel personeelstekort in de zorgbranche

In de zorg loop het personeelstekort snel op. Er wordt door de politiek veel geld geïnvesteerd om de krapte in de zorgbranche terug te dringen, maar veel mensen verlaten toch de zorg. Wel neemt het aantal zijinstromers en herintreders toe die in de zorg willen werken. Hiernaast zijn er veel nieuwe afgestudeerden die graag in baan willen in de zorg. Het ministerie van VWS geeft dan ook aan dat ze goed op weg zijn.

In het derde kwartaal van 2018 was er in de zorgbranche wel meer uitstroom. Hiernaast was het ziekteverzuim hoger. Dit kan echter meerdere redenen hebben. Al een aantal jaren is de krapte in de zorg groot. Het personeel onderbouwt dat ze te weinig verdienen en dat de werkdruk te hoog is. Er werd in het verleden op de zorg bezuinigd. Dat weerhoudt mensen om in de zorg te gaan werken, en zorgt er tevens voor dat de uitstroom groter is.

Vacatures die moeilijk invulbaar zijn, zijn erg breed. Dit is van mbo -3 niveau: verzorgende, tot wo-niveau: medisch specialisten.  De personeelsschaarste bevindt zich dus in de gehele zorgbranche.  De politiek zal meer moeten doen om de personeelsschaarste terug te dringen. Enkel dan zal de krapte in de zorgbranche verminderen.

Bron: Flexmarkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *